Arture #1 in De Pastorie (Ressegem)

Curator Sven VANDERSTICHELEN heeft ervoor gekozen om Hans EVERAERT als centrale kunstenaar het gezelschap van enkele (internationaal) bekende namen uit het artistieke landschap te bieden

Hans EVERAERT neemt het overgrote deel van de ruimte voor zich. Jean-Marie BYTEBIER vergezelt hem in het woonhuis met enkele werken. Nicolas PROVOST zorgt op de zolder voor slow motion en enig licht in de duisternis. In de tuin leveren drie beeldhouwers elk een specifieke inbreng: Nadia NAVEAU, ATELIER VAN LIESHOUT en Peter ROGIERS.

Hans EVERAERT presenteert schilderijen waarin hij als een soort sporenzoeker zijn driedimensionale landschappelijke of architecturale ervaringen (en soms immens ruimtelijke) vertaalt in het platte vlak van het canvas. Hij laat niet na de blik van de toeschouwer te vangen in een lijnenspel, zodat hij de aandacht in een bepaalde richting dwingt. Meestal neemt hij ons mee door een 'geschonden' landschap vol krassen en vlekken, tegelijk schraal en gelaagd. Ik laat me meteen in de eerste kamer rechts verleiden door zijn 'Autoroute du soleil'.
Deze man moeten we zonder twijfel volgen.

Art Spotter / Waterschoenen, 21 juni 2014